Det förekommer cookies på josefines.se. Genom att fortsätta läsa på josefines.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

00:00 | januari 8, 2015

Mattematik

Nu tänkte jag göra ett inlägg som jag tror att många kan känna igen sig i, det handlar om ämnet mattematik. Antingen har man det ganska lätt att förstå matte medans vissa får kämpa för att förstå, vissa förstår inte alls. Matte och jag är inte kompisar och har aldrig varit. Jag är den personen som tycker matte endast är kul när jag fattar(vilket är 1 av 100 gånger typ). Jag har alltid haft det svårt för just matte, grejen är att för mig är alla olika uträkningar, det är ju olika hela tiden och jag glömmer bort regler och uträkningar på bara en helg! Jag får alltid kämpa för ett E på mina prov vilket jag har fått, jag klarar mig alltid precis på alla matteprov och det är jag glad över. Jag nöjer mig med ett E, men jag får verkligen kämpa för att få det också! Nu har jag min sista matte termin NÅGONSIN framför mig, fatta lyckan. Jag ska inte välja det i årskurs tre för det behöver man inte om man inte vill. Den enda vägen till att lära sig matte är att räkna matte, I know sanningen suger. Vet inte hur många gånger jag har velat bränna upp min mattebok. Nu jävlar kör vi den sista matte terminen EVER!!!! KÄMPA!!!

 

Mina mål för vårterminen:

– Få godkänt på nationella!

– Göra några tal på kvällen efter varje mattelektion.

– Fråga så fort du inte förstår något.

– Testa på liiite svårare tal och inte bara E-talen.

Har ni några användbara tips för mig och andra som har svårt för matte? Dela gärna med er av era tips!


18 kommentarer18 kommentarer om “Mattematik”

  Jag har haft svårt för matte sen typ fjärde klass. Så fick jag inte godkänt i det i högstadiet men läste upp det genom IM. Och när jag gjorde nationella där så var jag preciiis godkänd. Sen när man hade matte i 1:an så klarade jag inte nationella men hade klarat alla prov innan precis så jag fick ändå godkänt i matte. Men mitt enda tips är att inte sluta kämpa. Matte är bra att ha i framtiden faktiskt… 🙂

  Svara

  Dina mål låter bra!
  Har själv alltid tyckt om matte och varit bra i det om man får säga så. Mitt favoritämne faktiskt!
  SÅ ÄR DET NÅGOT NI VILL HA HJÄLP MED I MATTE FÅR NI GÄRNA SKICKA IVÄG ETT MEJL TILL MIG. HJÄLPER GÄRNA TILL 🙂
  Jag går i årskurs 1 på gymnasiet.
  Kram
  [email protected]

  Svara

  Här kommer mina tips:
  Gör matten direkt när du kommer hem från skolan och skjut inte upp det.
  Om man tänker positivt när man gör matten och inte tänker att man verkligen inte kan något så kommer det att gå bättre.
  Ta hjälp av andra! Personer som går i din klass kanske kan det ni håller på med och då kan den personen hjälpa en att förstå bättre 🙂
  Hoppas det hjälpte lite, kram ?

  Svara

  Läser du matte 2a/b/c? Jag läser den kursen nu och LÄNGTAR tills den är över så jag slipper räkna mer matte haha. Jag har nog lite lättare för matte än dig, men jag vill inte påstå att jag är ett geni, jag förstår grunderna men är en som ställer krav på mig själv och kan typ inte nöja mig med ett E, hur mycket jag än önskar att jag kunde det. Jag har kanske inte direkt tips utan det är nog bara att bita i det sura äpplet och KÄMPA, det känns förjävligt men tänk lättnaden när nationella är över, haha!
  Under ettan så var jag ganska dum, jag sa aldrig till om jag inte fattade en liten sak för jag kände typ att jag fattar det kanske sen eller att det inte spelade så stor roll – och visst klarade jag matte 1b men jag hade problem med förstå ekvationer, hur man förenklar och sånt du vet… USCH! När jag började tvåan och gav mig in på matte 2b så sa jag till mig själv att jag skulle fråga DIREKT när jag inte fattade, vilket jag började göra och nu har jag mycket bättre koll på just ekvationer och förstår det på ett HELT annat sätt! Dessutom, försök hitta någon i din mattegrupp som är på samma nivå som dig ungefär, det är sjukt bra att kunna samarbeta och diskutera uppgifter och kanske prata om varför det blir som det blir – Och sen, våga prova på lite svårare tal, det kanske gör att E-nivån känns lättare sen och att du ser svaret tydligare där och och sedan att C-nivån är utmanande, men inte omöjlig, precis som E-nivån kanske är nu 🙂

  Svara

  Jag kände exakt likadant förut, jag har inte haft svårt att få godkänt i matte,så pass mycket kan jag, men jag har alltid haft en kamp för att kunna komma upp på en C-nivå. Jag förstod inte vad jag gjorde för fel och varför jag var sämre än alla andra.
  På mitt senaste matteprov i matte 2b fick jag A! För första gången någonsin!!
  MITT TIPS TILL DIG ÄR:
  -Kolla på exemplen i boken när du löser talet
  -Ta hjälp av hemsidor som: Matteboken, Mattecentrum och visuellmatematik.se, kolla på videosarna och skriv upp hör man löser talen!
  -Repetera, gör alla tal 2 gånger minst! Var inte rädd att fråga om hjälp då du ska lösa C-A- tal, ta till dig hjälpen även om du inte förstår. Jag som inte är ett mattesnille kommer aldrig ihåg varför man gör som man gör på ett tal, men jag kommer alltid ihåg hur min lärare visade att jag skulle göra. Memorera alltså proceduren, du behöver inte förstå den för att kunna använda den.
  – Gå in på provbanken och kolla alla Matte2b/ B nationella prov och gör alla tal som handlar om det delområde du ska ha prov på.
  -Skriv upp de viktigaste procedurerna på en minneslapp och försök memorera.
  Grejen är den att det är alltid svårt med matte i början, men när du börjar förstå lite så får du inte ge upp, för fördelen är att du så småningom kommer förstå hur alla delar hör ihop till helheten!
  Lyckaa till!!

  Svara

  Jag har alltid haft ganska lätt för matte, vilket jag är sjuuukt tacksam över! Tycker dock bara det är kul om jag fattar det, haha. Jag har inga direkta tips dock, det är väl bara till att kämpa på och fråga om man inte kan något.

  Svara

  Hatar matte. Förstår typ ingeting. Innan har jag alltid haft superlätt för matte. ( från 1-6an ). Var över målnivån hade C i matte och fick B på nationella proven. Sen i 7an blev ALLT så mycket svårare och nu ligger jag på E. Och det kommer bara bli svårare och svårare. Hoppas, som du sa, att man iallafall blir godkänd oh får ett E. Det är det jag strävar mot 🙂

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här