Det förekommer cookies på josefines.se. Genom att fortsätta läsa på josefines.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

17:30 | november 6, 2015

Testar på livet som vegetarian

Nu har jag testat på livet som vegetarian i snart 2 veckor, eller ja man kan kalla det pescetarian eller demivegetarian då jag har valt att äta fisk och skaldjur(börjar så i alla fall). Varför? Efter att ha sett filmen Cowspiracy som en klasskompis tipsade mig om fick jag ett helt annat perspektiv på köttkonsumtionen. Visst, jag har alltid älskat djur och äter annars mycket vegetarisk mat sen innan men efter att ha sett filmen kände jag mig så fruktansvärt självisk. Varför skulle en annan art vara mer värd en en annan art? Varför äter jag djur som någon annan dödat åt mig när jag själv aldrig skulle kunna plåga ett djur? Endast för att jag ska kunna få en köttbit på min tallrik. Sedan så behandlas många djur väldigt dåligt, de föds för att sedan slaktas och hamna i min mage. Sedan är köttkonsumtionen den absolut största miljöboven(51% av alla koldioxidutsläpp), till exempel så består 91% av skövlingen av Amazonas regnskogen för djurindustrin. På en liten hamburgare går det åt lika mycket vatten som att du skulle stå i duschen i TVÅ månader, hur GALET?!

2 fakta ni kanske inte visste…

”82% av svältande barn lever i länder där livsmedel ges till djur, och djuren äts av västerlänska länder.”

”Kor producerar 150 miljarder liter metan per dag”  (en farlig gas)

Mitt mål med detta inlägg är inte att ni ska bli vegetarianer (även om det vore bra hehe;) men att förmedla att minska på intagandet av köttkonsumtionen. Kanske att man inför några dagar i veckan där man äter vegetariskt och tänker sig för innan man äter kött. Kanske ibland välja det vegetariska alternativet framför köttet. Ni kommer upptäcka en helt ny värld med vegetarisk mat. Tro mig, det finns så himla mycket gott som liknar kött som sojafärs och quorn! Jag slutar som sagt inte helt med kött utan äter fortfarande fisk och skaldjur, det skulle annars bli en alldeles för stor förändring av mitt liv att sluta helt och hållet med allt kött som finns. Jag menar från att äta kött varje dag till att bara äta fisk är en drastisk förändring för mig. Jag menar att äta vegetariskt är bra för mig, plånboken, miljön och djuren – varför då äta kött? Hm….det är frågan det.

Som sagt är detta bara ett test och vi får se hur länge det håller men än så länge har det fungerat väldigt bra mig! 🙂

collageb

 ”Could you look an animal in the eyes and say to it, ’My appetite is more important than your suffering’?”


7 kommentarer7 kommentarer om “Testar på livet som vegetarian”

  jag har Exakt samma värderingar som du! varit köttfri sedan två år och mår jättebra, fler borde verkligen få upp ögonen för hur industrin ser ut… Superbra att du peppar och inte predikar! Kram <3

  Svara

  Jag har också nyss blivit vegetarian men är också ”demi” jag äter dock kyckling ibland också men försöker undvika allt kött så mycket som möjligt 🙂 det finns ju många anledningar att vara vegetarian men den största anledningen att jag valde det är för miljön 😉
  Det skulle vara jättekul om du la ut vegetariska recept någon gång:D
  Du är bäst Josefin! Kram <3

  Svara

  Åå vad glad jag blir att höra att folk börjat gå mer mot den vegetariska kosten! Jag är lakto-ovo-vegetarian sedan 3,5 år sedan och börjar nu gå mer emot veganismen:) Tror absolut på dit, det finns så mycket god vegetariskt mat att du om ett tag inte ens kommer tänka ”nu skippar jag köttet” utan det kommer helt naturligt och känns inte ens som ett alternativ:) Heja heja!

  Svara

  Men gud! Jag har varit vegetarian i ungefär en vecka då jag också sett cowspiracy som min syster tipsade om!

  Svara

  Yey! Jag har också sett dokumentären och man får verkligen upp ögonen för saker och ting. Jag har slutat äta kött, minskat på fisk och skaldjur och hoppas kunna skippa det helt i framtiden. De viktigaste är ju att minska intaget av kött och att hitta ett sätt som fungerar i vardagen! 🙂

  Svara

  […] veckor som demi vegetarian (läs DETTA inlägg). Hur går det? Det går bra, jag mår bra och känner att jag gör någon nytta. Det som […]

  Svara

  Jag var demi vegetarian innan och trivdes jätte bra med det. Dock så var jag tvungen att sluta med det, när jag började hade jag järnbrist (vilket jag inte visste om) och jag fick då sedan akut järnbrist vilket ledde till att jag nu måste äta kött. Det finns självklart järn i icke animaliska produkter också, men järnet som är lätt för kroppen att ta upp finns främst i lever och andra animaliska produkter. Men jag vill väldigt gärna bli demi vegetarian igen och det är också mitt mål när järnnivån är stabil. Jag växer fortfarande och tränar mycket så man måste vara väldigt noga med kosten om man är vegetarian då, vilket är det enda jobbiga… Men jag ser ändå fram emot att bli vegetarian igen 😀

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här